Meny Stäng

Smultronställen

tips

63°23’09.6″N 19°07’54.0″E

Lakamarkssjön

Ett kvällsdopp i natursköna områden slår aldrig fel. Lakamarkssjön bjuder in till varmare badtemperaturer som sjö med en badflotte. Här finns även möjlighet till fiske och njutning. Passa gärna på att besöka Lakamarkssjön under kvällssolens glans för bästa möjliga upplevelse.

63°23’50.3″N 19°03’09.9″E

Laxtinan och spegeldammen i Gidböle

Vid en av Gideälvens forsar gömmer sig en spegeldamm. Med älvens brus i bakgrunden så får även  besökare ta del av ett stycke lokalhistoria – laxfisket. Längs med älven bedrevs laxfiska och en rekonstruerad laxtina finns att beskåda på platsen. Originalet sägs ha använts sedan in på 1900-talet för att fånga lax i. Känner du dig kaffesugen finns bänkar att slå sig ner vid och fika – eller varför inte sen solvarm sten och svalka fötterna i vattnet?

63°19’15.2″N 18°59’19.6″E

Mosjön Boulderområde

Lilla Mosjön erbjuder ett högkvalitativt boulderingområde, välkänt i sina kretar. För dig som inte är van klättrare kommer ordet ”bouldering” (som klättartypen heter) från engelska språket och betyder ”klippblock”. Klättringstypen innebär att man klättrar på lägre väggar, oftast just klippblock utan rep. Väggarna kan vara upp till 4,5m höga och på marken läggs tjocka madrasser ut som skydd. Intresset för sporten har ökat med åren, men bouldering i Mosjön välkomnar vana som ovana klättrare att ta med fikaväskan och njuta av en tur i den vackra naturen.

63°11’28.0″N 19°01’00.3″E

Kasberget i Skeppsmaln

En vistelse till Skeppsmaln är helt klart väl värt – och ett uppskattat smultronställe. Men en kanske inte lika välbesökt plats är Kasberget. Vandra Lotsstigen upp till Kasberget och njut av den vackra utsikten över havet. Tag gärna med en fikakorg och lite kaffe, eller njut av Restaurang Fiskevistets delikatesser.

63°19’50.0″N 19°09’51.9″E

Discgolf i Husum

I centrala Husum, med utsikt över kartong- och massaindustrin, hittar vi ett grönområde med Discgolfbana. En sport som spelas med disc (frisbee för en del) vars målsättning är att spela på en bana med så få kast som möjligt. Discen ska kastas i en discgolfkorg. Banan i Husum består av 21 st hål (18-hålsslinga plus tre svårare hål på andra sidan Husån).  

63°19’55.7″N 19°11’01.2″E

Sandviken

En liten pärla mitt i Husum med långgrund sandstrand. I närheten hittar du även Tredjeviken som har härliga klippor och mindre långgrund strand. Njut av en solig sommardag längs med stranden, nyttja grillplatsen i närheten och havets svalkande temperaturer. Parkering finns i nära anslutning till stranden.