Meny Stäng

Uppleva - Vinter

en färgsprakande natur

Discgolf Husum

I centrala Husum, med utsikt över kartong- och massaindustrin, hittar vi ett grönområde med Discgolfbana. En sport som spelas med disc vars målsättning är att spela på en bana med så få kast som möjligt. Discen ska kastas i en discgolfkorg. Banan i Husum består av 21 st hål (18-hålsslinga plus tre svårare hål på andra sidan Husån). Discar går att hyra på Mia’s som ligger på Husum Torget (läs mer under Service).  

Generationsmötesplatsen i Husum

En plats där alla kan mötas. Här finns det en välutrustad lekpark, ett utegym och en trevlig vy över Husån. Ta med något gott att grilla, ett par träningskläder och ta del av en central mötesplats i hjärtat av Husum.

Grundsunda Kyrka

Vi är stolta över vår vackra kyrka vars äldsta delar är byggda på 1300-talet. Kyrkan är i gotisk stil, interiört med två stjärnvalv, av senmedeltida typ.Takspiran bär en flöjel med årtalet 1769 och gavelnockarna pryds av järnsmiden i form av grekiska kors. Taken är täckta med tjärimpregnerade spån. Ytterväggarna är putsade och vitmålade. På norra långväggens östra ände ligger sakristian och i motsatta änden vapenhuset från 1400-talet med sin vackra port snidad av ”Träbiskopen” Anders Olsson i Lakamark.

Kasberget

En vistelse till Skeppsmaln är helt klart väl värt – och ett uppskattat smultronställe. Men en kanske inte lika välbesökt plats är Kasberget. Vandra Lotsstigen upp till Kasberget och njut av den vackra utsikten över havet. Tag gärna med en fikakorg.

Mosjön Boulderområde

Lilla Mosjön erbjuder ett högkvalitativt boulderingområde, välkänt i sina kretar. För dig som inte är van klättrare kommer ordet ”bouldering” (som klättartypen heter) från engelska språket och betyder ”klippblock”. Klättringstypen innebär att man klättrar på lägre väggar, oftast just klippblock utan rep. Väggarna kan vara upp till 4,5m höga och på marken läggs tjocka madrasser ut som skydd. Intresset för sporten har ökat med åren, men bouldering i Mosjön välkomnar vana som ovana klättrare att ta med fikaväskan och njuta av en tur i den vackra naturen.

Puttom Golfbana

Puttom är Örnsköldsviks första golfklubb och ligger väldigt naturskönt strax norr om staden. Banan slingrar sig runt två sjöar och layouten är som en fyrklöver där man kommer tillbaka till klubbhuset efter hål 4, 9, 13 och 18. Husvagn- och husbilsparkering med el, restaurang, gratis range, omklädningsrum och gästrum finns att tillgå under säsong. Kom och testa vår fina bana!

Sandvika

En liten pärla mitt i Husum med långgrund sandstrand. I närheten hittar du även Tredjeviken som har härliga klippor och mindre långgrund strand. Njut av en solig sommardag längs med stranden, nyttja grillplatsen i närheten och havets svalkande temperaturer. Parkering finns i nära anslutning till stranden.

Salusands Havsbad

En av Norrlands längsta sandstränder med finkornig sand. Vågorna på hösten utnyttjas flitigt av surfare.
Viktig information om sommaren 2020: Salusands Camping har stängt och av den anledningen finns ingen service vid stranden såsom kiosk, mat, minigolf mm så tänk på att ta med dig eventuella sopor hem. Havsbadet ligger i bekväm kontakt med E4:an och är omåttligt populär bland soldyrkare och surfare.

Skallbergsgrottorna

Skallberget reser sig 260 meter över havet och erbjuder en storslagen utsikt om du följer stigen upp på berget. Här finns dessutom ett unikt grottsystem och djupa skrevor att utforska. Stegar och plattformar underlättar för dig som vill besöka det 230 meter långa grottsystemet. En stuga står öppen för övernattning.

Skagsudde & Skeppsmalen

Skagsudde ligger längst norrut i världsarvet. Du som har lyssnat på land- och sjöväderrapporten känner säkert igen namnet. Här finns nämligen en väderstation, där också landhöjningen mäts.
Idag är landhöjningen ca 8 mm per år. Är du sugen på norrländska delikatesser kan ett besök på surströmmingsmuseet vara på sin plats. Museet ligger i Skeppsmalns gamla fiskeläge. I Skagshamn finns ett kapell från 1600-talet. Fyren på Skagsudde byggdes 1957 och är fortfarande bemannad. Mätningen av landhöjningen görs genom en mareograf.

Smedjan Gideåbacka

Vackert beläget vid Gideälven strax söder om Husum bara 100m från E4 liger vår smedja inrymd i Gideåbacka gamla kraftstation. I kraftstationen finns turbiner och generatorer kvar som de såg ut 1919 då kraftstationen togs i bruk. Numera inrymmer vi förutom smedjan också en utställningslokal där vi även visar och säljer andra hantverkares alster.

Utegymmet i Husum

Välkomna till Husums Utegym! Vi i Husum är stolta att säga att vi har fått ett eget Utegym. Gymmet består av 14 olika redskap där den egna kroppsvikten används som motstånd, materialet på redskapen är trä och metall. Husums Utegym är öppet och gratis för alla. Vår förhoppning är att skapa en aktiv mötesplats i Husum.